Borduurstijlen

Over de hele wereld zijn verschillende borduurstijlen ontstaan. Dit had vooral te maken met het soort materiaal dat er op die plaats beschikbaar was. Zijdeborduurwerk is ontstaan in China, doordat daar als eerste de zijderups werd gekweekt. In de Noord-Europese landen werd vlas gekweekt, wat een sterke vezel heeft en geschikt is voor ajourwerk. Crewelborduren is ontstaan in Engeland door de bloeiende Britse wolhandel. Katoen groeit in een warmer klimaat, dus dat werd vooral gebruikt in Egypte, India en de zuidelijke staten van Noord-Amerika.

Door de handel kwamen er meer materialen beschikbaar, zodat er meer variaties kwamen in de borduurstijlen van de verschillende landen.

 

 De steelsteek is een borduursteek en een variant van de stiksteek. Zoals de naam al aangeeft wordt de steek gebruikt om stelen van bloemen te borduren. Maar ook andere, wat dikkere lijnvormige elementen kunnen met de steelsteek worden geborduurd. Een rechtshandige persoon naait de steelsteek van links naar rechts.

 

De steelsteek kan met allerlei garens geborduurd worden, bijvoorbeeld met splijtzijde of met een wollen draad.

 

Een halve kruissteek is een borduursteek die veel gebruikt wordt om grote vlakken te vullen bij bijvoorbeeld gobelins. Doordat er veel steken op een vierkante centimeter staan, geeft het een heel gedetailleerd tafereel.

 

De halve kruissteek wordt over het algemeen geborduurd met een wollen garen op een grovere, dubbeldraadse borduurstof, zoals stramien. Het stramien is vaak voorbedrukt, maar er kan ook vanaf een papieren patroon worden gewerkt.

 

Geef je op voor cursus borduurstijlen in 2018!

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

De stiksteek is een korte borduursteek die verschillende toepassingen kent, maar ook een steek die veel in naaiwerk wordt gebruikt, met name voor naden die gemakkelijker met de hand gemaakt kunnen worden dan met een naaimachine.De steken zijn over het algemeen ca. 3 mm lang. Een rechtshandige persoon naait de stiksteek van rechts naar links, waarbij echter steeds teruggestoken wordt. Aan de goede kant van het werk zit er geen ruimte tussen de stiksteken. Aan de achterzijde van het werk overlappen de stiksteken elkaar. Een veel gebruikte variant als siersteek is de steelsteek.

 

De kettingsteek is een borduursteek die lijkt op een keten of ketting. De steken zijn lussen, die aan elkaar vastzitten. De steek kan zowel voor een enkel lijnvormig element gebruikt worden, als voor vlakvullingen. Soms wordt een losse kettingsteek gebruikt, bijvoorbeeld als klein bloemblaadje, of een veertje op een vleugel.